Kolejna szybka propozycja do kawy. Ja niestety póki muszę zadowolić się zapachem i widokiem tego ciasta gdyż muszę na jakiś czas odstawic nabiał. Ale odbiję sobie wszystko już niedługo 😆
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- margaryna
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami (ja dałam 1 cały mały słoik domowej roboty powideł jakieś 5 łyżek) na to wykładamy pozostałą część ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Smacznego!
poniedziałek, 20 marca 2017
niedziela, 19 marca 2017
Sernik
Dokładnie 9 tygodni temu mój świat zwariował. Wreszcie odnalazłam spokój i szczęście nie do opisania. Wraz ze zmianami w życiu przyszły zmiany w kwestiach żywieniowych. Na jakiś czas muszę zrezygnować z ulubionych potraw i ciast. Stąd musiałam wyszukać leciutką przekąskę do kawy....oczywiscie zbożowej 😝 na stronie Kotlet.tv znalazłam ciekawą propozycję dla karmiących mam...serniczek😆
Składniki:
- 1 kg sera (Ja użyłam tego z wiaderka)
- 1,5szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- budyń waniliowy
- garść rodzynek
Przygotowanie: żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ser, budyń waniliowy i rodzynki (Ja namaczam we wrzątku). Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej masłem i posypanej mąką i pieczemy godzinę w 170 stopniach. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg sera (Ja użyłam tego z wiaderka)
- 1,5szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- budyń waniliowy
- garść rodzynek
Przygotowanie: żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ser, budyń waniliowy i rodzynki (Ja namaczam we wrzątku). Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej masłem i posypanej mąką i pieczemy godzinę w 170 stopniach. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)