Najlepszy na świecie! Przepis od babci Wiesi - najlepszej kucharki na świecie (tzn ex æquo z moją mamą Ulą:)
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg żeberek
- 0,5 kg karczku
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Żeberka umyć i gotować z pokrojoną na mniejsze części kapustą, z liściem laurowym,solą i pieprzem.(Gdy kapusta jest bardzo kwaśna warto ją przepłukać). Karczek umyć i gotować w wodzie, z dodatkiem przypraw: liść laurowy, sól i pieprz. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie miękkie, wyłowić z wywaru i pokroić na mniejsze części. Jak kapusta się ugotuje wraz z żeberkami, należy odlać część wody spod kapusty, żeberka pozbawić kości, mięso przekroić na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonym uprzednio karczkiem dodać do kapusty. W garnku z kapustą i mięsem powinna też wylądować podsmażona kiełbasa z cebulą. Całość zalewamy przecedzonym wywarem spod karczku. Do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy (ja dodałam cały średniej wielkości słoik) doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki ze sobą się połączą odpowiednio. Smacznego!
środa, 30 grudnia 2015
Galareta wieprzowa
Mąż się domagał to zrobiłam. Nie żeby jakoś biadolił i marudził, po prostu przynosił co jakiś czas kupne.....i przebąkiwał, że bez smaku.....no to się zlitowałam, ale galareta zawsze była moją pięta achillesową. No nijak smaku nie umiałam złapać, aż tak metodą prób i błędów powstała. Ponoć zjadliwa;) Nie wiem.....nie jadam;)
Składniki na 4 miseczki:
- 50 dkg łopatki wieprzowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna (5-6 łyżek na litr płynu)
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
Przygotowanie: Mięso umyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, gotować do miękkości. Ja do mięsa od razu dodałam obraną marchewkę i pietruszkę i razem gotowałam. Pod koniec gotowania posolić. Jajka ugotować na twardo. Na dno misek ułożyć pokrojone w kostkę jajka, na to ułożyć groszek i kukurydzę oraz ugotowane warzywa - również pokrojone w kostkę. Mięso przekroić na mniejsze części i dodać do warzyw. Bulion powstały podczas gotowania mięsa i warzyw przecedzić, dodać rozpuszczoną żelatynę (instrukcja na opakowaniu) i takim wywarem zalać warzywa z mięsem. Odstawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki, aby galareta stężała. Podawać skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego!
Składniki na 4 miseczki:
- 50 dkg łopatki wieprzowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna (5-6 łyżek na litr płynu)
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
Przygotowanie: Mięso umyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, gotować do miękkości. Ja do mięsa od razu dodałam obraną marchewkę i pietruszkę i razem gotowałam. Pod koniec gotowania posolić. Jajka ugotować na twardo. Na dno misek ułożyć pokrojone w kostkę jajka, na to ułożyć groszek i kukurydzę oraz ugotowane warzywa - również pokrojone w kostkę. Mięso przekroić na mniejsze części i dodać do warzyw. Bulion powstały podczas gotowania mięsa i warzyw przecedzić, dodać rozpuszczoną żelatynę (instrukcja na opakowaniu) i takim wywarem zalać warzywa z mięsem. Odstawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki, aby galareta stężała. Podawać skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego!
wtorek, 29 grudnia 2015
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki:
- naleśniki
- 50 dkg pieczarek
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 większa cebula
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- olej do smażenia (lub jak u mnie masło klarowane)
- bułka tarta
- 2 jajka
Przygotowanie: Usmaż naleśniki według sprawdzonego sposobu (ja robię na oko: mąka, jajko, mleko, szczypta soli). Odstaw do przestudzenia. Pieczarki umyj, pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki usmażyć na masełku, dodając pod koniec smażenia pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Kapustę kiszoną pokroić i przepłukać wodą (żeby nie była zbyt kwaśna) Następnie gotować do miękkości (ja dodaję liść laurowy , sól i pieprz, czasami dosypuję trochę vegety, jak mąż nie widzi;) Gdy kapusta będzie miękka dodajemy ją do podsmażonych pieczarek z cebulką. Całość wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Tak przygotowany i wystudzony farsz nakładamy partiami na naleśniki i zwijamy w rulony. Gotowe krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Smacznego!
- naleśniki
- 50 dkg pieczarek
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 większa cebula
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- olej do smażenia (lub jak u mnie masło klarowane)
- bułka tarta
- 2 jajka
Przygotowanie: Usmaż naleśniki według sprawdzonego sposobu (ja robię na oko: mąka, jajko, mleko, szczypta soli). Odstaw do przestudzenia. Pieczarki umyj, pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki usmażyć na masełku, dodając pod koniec smażenia pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Kapustę kiszoną pokroić i przepłukać wodą (żeby nie była zbyt kwaśna) Następnie gotować do miękkości (ja dodaję liść laurowy , sól i pieprz, czasami dosypuję trochę vegety, jak mąż nie widzi;) Gdy kapusta będzie miękka dodajemy ją do podsmażonych pieczarek z cebulką. Całość wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Tak przygotowany i wystudzony farsz nakładamy partiami na naleśniki i zwijamy w rulony. Gotowe krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Smacznego!
Barszcz czerwony na zakwasie
Powoli przekonuję się do barszczu czerwonego. Kiedyś nie potrafiłam go przełknąć, teraz już toleruję i nawet ugotować mogę!
Składniki:
- 5- 6 buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por (zielona część)
- pół selera średniej wielkości
- 5 dkg suszonych grzybów
- sól
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- 250 ml zakwasu (przepis na zakwas TUTAJ )
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć najlepiej całą noc. Następnie ugotować. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz, liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Tak ugotowany wywar połączyć z wywarem z grzybów i zakwasem. Całość podgrzać, ale nie gotować. Dodać odrobinę cukru. Smacznego!
Składniki:
- 5- 6 buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por (zielona część)
- pół selera średniej wielkości
- 5 dkg suszonych grzybów
- sól
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- 250 ml zakwasu (przepis na zakwas TUTAJ )
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć najlepiej całą noc. Następnie ugotować. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz, liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Tak ugotowany wywar połączyć z wywarem z grzybów i zakwasem. Całość podgrzać, ale nie gotować. Dodać odrobinę cukru. Smacznego!
sobota, 26 grudnia 2015
Sernik świąteczny
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 10 dkg zimnego masła
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao i szczyptę soli. Dodajemy masło, jajko i wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 12 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego
- 2 szklanki cukru
- 200 ml kremówki
- cukier waniliowy
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- masa kajmakowa
Przygotowanie: Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę, jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajka. Krótko miskujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 100 minut.
Na wystudzone ciasto wylewamy masę kajmakową (można ją lekko podgrzać, żeby była bardziej płynna).
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 ml kremówki
Przygotowanie:
- kremówkę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Tak przygotowaną polewą wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 10 dkg zimnego masła
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao i szczyptę soli. Dodajemy masło, jajko i wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 12 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego
- 2 szklanki cukru
- 200 ml kremówki
- cukier waniliowy
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- masa kajmakowa
Przygotowanie: Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę, jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajka. Krótko miskujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 100 minut.
Na wystudzone ciasto wylewamy masę kajmakową (można ją lekko podgrzać, żeby była bardziej płynna).
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 ml kremówki
Przygotowanie:
- kremówkę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Tak przygotowaną polewą wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!
Ciasto Aniołek
Święta rozgościły się u nas na dobre, brzuchy bolą, nic się nie chce, luz, nic nieróbstwo i lenistwo w czystej postaci. Dobrze, że chociaż pies zapewnia odrobinę ruchu:) no bo na spacer pójść trzeba! Kolejne świąteczne ciasto, pyszne, kruche z kremem i przede wszystkim warstwowe, czyli to co tygryski lubią najbardziej.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szkl. śmietany 18%
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dkg mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 1 łyżeczka amoniaku
Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy. Następnie na stolnicę przesiać mąkę z amoniakiem, dodać margarynę, całość posiekać i wlać masę jajeczną. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na 4 części i każdą przełożyć na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na masę:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 18%
- 3 szklanki mleka
- 20 dkg masła
Przygotowanie: W garnku podgrzewamy mleko z masłem. Miskujemy jajka ze śmietaną, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Tak powstałą masę przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając chwilę razem gotujemy aż powstanie gęsta, zwarta całość. Ciepłą masą przekładamy blaty wystudzonego ciasta. Na wierzch wylewamy polewę.
Składniki na polewę:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka w proszku
- pół szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie: Kremówkę wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku, dodajemy mleko w proszku i całość łączymy w jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szkl. śmietany 18%
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dkg mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 1 łyżeczka amoniaku
Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy. Następnie na stolnicę przesiać mąkę z amoniakiem, dodać margarynę, całość posiekać i wlać masę jajeczną. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na 4 części i każdą przełożyć na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na masę:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 18%
- 3 szklanki mleka
- 20 dkg masła
Przygotowanie: W garnku podgrzewamy mleko z masłem. Miskujemy jajka ze śmietaną, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Tak powstałą masę przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając chwilę razem gotujemy aż powstanie gęsta, zwarta całość. Ciepłą masą przekładamy blaty wystudzonego ciasta. Na wierzch wylewamy polewę.
Składniki na polewę:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka w proszku
- pół szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie: Kremówkę wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku, dodajemy mleko w proszku i całość łączymy w jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego!
piątek, 25 grudnia 2015
Makowiec Marysi
Przepyszne ciasto: kruchy spód i delikatna masa makowa. Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ja dodatkowo ponakłuwałam je widelcem.
Składniki na masę:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła (nieroztopionego)
- 2-3 łyżki bułki tartej
Masę makową łączymy z masłem, miodem i bułką tartą.
Na kruche ciasto ląduje masa makowa. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni prze 50 minut. Smacznego!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ja dodatkowo ponakłuwałam je widelcem.
Składniki na masę:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła (nieroztopionego)
- 2-3 łyżki bułki tartej
Masę makową łączymy z masłem, miodem i bułką tartą.
Na kruche ciasto ląduje masa makowa. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni prze 50 minut. Smacznego!
wtorek, 15 grudnia 2015
Ciasteczka cynamonowe
Przepyszne, intensywne w smaku i bardzo kruche ciasteczka, idealne na nadchodzące święta. Przepis pochodzi z książki ABC Gotowania. To już kolejny przepis z tej książki i znowu się nie zawiodłam.
Składniki:
- 50 dkg mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, żółtka, masło, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasto ma tendencję do kruszenia, ja podsypywałam mąką i dało się bez problemu rozwałkować. Przygotowane ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut. Smacznego!
Składniki:
- 50 dkg mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, żółtka, masło, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasto ma tendencję do kruszenia, ja podsypywałam mąką i dało się bez problemu rozwałkować. Przygotowane ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut. Smacznego!
niedziela, 13 grudnia 2015
Zakwas buraczany
Składniki:
- 1,5 kg buraków czerwonych
- 6 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1,5 litra wody
- 1,5 łyżki soli
Przygotowanie: Wodę wraz z solą zagotować, ostudzić. Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Buraki, czosnek oraz przyprawy przełożyć do dużego słoika i zalać ostudzoną zalewą. Słoik zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok. tydzień. Po tym czasie zakwas będzie gotowy.
sobota, 12 grudnia 2015
Ciasto - Bajka
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo przygotować: paczkę biszkoptów (u mnie okrągłe) oraz 1 op. wiórków kokosowych
Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto nasączamy ponczem zrobionym z 1/2 szklanki wody połączonej z 1 aromatem waniliowym.
Składniki na warstwę wiśniową:
- 500 ml dżemu wiśniowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie: Do rondelka przekładamy dżem i wlewamy 4 łyżki soku pomarańczowego. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z dżemem. Studzimy. Tężejącą warstwę wiśniową wykładamy na nasączony biszkopt.
Składniki na krem karpatkowy:
- 1 l mleka
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
Przygotowanie: Do jednej szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, 4 jajka i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną masę i zagotowujemy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wystudzoną masę wykładamy na warstwę wiśniową. Na kremie karpatkowym układamy biszkopty
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan - fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i śmietan - fixy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na biszkopty i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo przygotować: paczkę biszkoptów (u mnie okrągłe) oraz 1 op. wiórków kokosowych
Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto nasączamy ponczem zrobionym z 1/2 szklanki wody połączonej z 1 aromatem waniliowym.
Składniki na warstwę wiśniową:
- 500 ml dżemu wiśniowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie: Do rondelka przekładamy dżem i wlewamy 4 łyżki soku pomarańczowego. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z dżemem. Studzimy. Tężejącą warstwę wiśniową wykładamy na nasączony biszkopt.
Składniki na krem karpatkowy:
- 1 l mleka
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
Przygotowanie: Do jednej szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, 4 jajka i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną masę i zagotowujemy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wystudzoną masę wykładamy na warstwę wiśniową. Na kremie karpatkowym układamy biszkopty
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan - fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i śmietan - fixy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na biszkopty i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
wtorek, 8 grudnia 2015
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500g pieczarek
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- vegeta
- masło, olej do smażenia
Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry, które spłaszczamy lekko dłonią, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na rumiano. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na masełku, doprawiając solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki dodajemy do polędwiczek i całość zalewamy bulionem lub (jak w moim przypadku) wodą. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, można też dodać trochę vegety. Całość dusimy pod przykryciem, aż polędwiczki będą mięciutkie. Sos zagęszczamy mieszając 2 łyżki mąki pszennej z wodą (pół szklanki). Ja dodatkowo pokroiłam plastry polędwiczki w jeszcze mniejsze kawałki i zrobiło się coś a la gulasz:) Podałam z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi własnej produkcji. Smacznego!
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500g pieczarek
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- vegeta
- masło, olej do smażenia
Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry, które spłaszczamy lekko dłonią, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na rumiano. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na masełku, doprawiając solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki dodajemy do polędwiczek i całość zalewamy bulionem lub (jak w moim przypadku) wodą. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, można też dodać trochę vegety. Całość dusimy pod przykryciem, aż polędwiczki będą mięciutkie. Sos zagęszczamy mieszając 2 łyżki mąki pszennej z wodą (pół szklanki). Ja dodatkowo pokroiłam plastry polędwiczki w jeszcze mniejsze kawałki i zrobiło się coś a la gulasz:) Podałam z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi własnej produkcji. Smacznego!
Pierniczki
Rozeszły się prawie tak szybko jak się je przygotowywało czyli w mgnieniu oka. Polecam bo są naprawdę pyszne i mięciutkie.
Ponieważ ostatnio próbuję przepisy z książki ABC Gotowania, ten przepis również podaję za autorką.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 50 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1czubata łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dolewamy masło i miód. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z którego wycinamy różne kształty z foremek. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Ponieważ ostatnio próbuję przepisy z książki ABC Gotowania, ten przepis również podaję za autorką.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 50 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1czubata łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dolewamy masło i miód. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z którego wycinamy różne kształty z foremek. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
wtorek, 24 listopada 2015
Udka marynowane
To kolejny przepis z książki ABC Gotowania.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie: Sos sojowy mieszamy z oliwą, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy paprykę, sól, pieprz i dodajemy miód. Całość mieszamy i tak powstałą marynatą polewamy udka. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Udka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C przez 40 minut, później odstawiamy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia. Smacznego!
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie: Sos sojowy mieszamy z oliwą, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy paprykę, sól, pieprz i dodajemy miód. Całość mieszamy i tak powstałą marynatą polewamy udka. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Udka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C przez 40 minut, później odstawiamy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia. Smacznego!
poniedziałek, 23 listopada 2015
Pizza
Przepis na ciasto i rewelacyjny sos pochodzi z książki ABC Gotowania Mariety Mareckiej. Nie ukrywam, że przepisy tej autorki są bardzo proste i klarowne, co sprawia, że często po nie sięgam.
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie suchych drożdży (ja użyłam 7g świeżych)
- 500 g mąki
- łyżeczka cukru pudru
- 375 ml wody
- łyżeczka soli
Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy sosem pomidorowym.
Składniki na sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów (ja miałam słoik pomidorów zrobionych latem przez moją babcię)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie: Do wysokiego naczynia przełożyć pomidory, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, cukier i oregano. Całość potraktować blenderem, aż powstanie jednolity sos. Tak powstałym sosem polać surowe ciasto. Na sos wyłożyć składniki pizzy wedle uznania (pieczarki, wędlinę, paprykę itp. wszystko w rozsądnych proporcjach, aby pizza się nie uginała pod zbyt dużą ilością składników). Piec w temperaturze 230 stopni (autorka zaleca 10-12 minut, ja piekłam dłużej jakieś 25 minut, gdyż miałam mniejszą blachę i ciasto było grubsze). Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie suchych drożdży (ja użyłam 7g świeżych)
- 500 g mąki
- łyżeczka cukru pudru
- 375 ml wody
- łyżeczka soli
Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy sosem pomidorowym.
Składniki na sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów (ja miałam słoik pomidorów zrobionych latem przez moją babcię)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie: Do wysokiego naczynia przełożyć pomidory, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, cukier i oregano. Całość potraktować blenderem, aż powstanie jednolity sos. Tak powstałym sosem polać surowe ciasto. Na sos wyłożyć składniki pizzy wedle uznania (pieczarki, wędlinę, paprykę itp. wszystko w rozsądnych proporcjach, aby pizza się nie uginała pod zbyt dużą ilością składników). Piec w temperaturze 230 stopni (autorka zaleca 10-12 minut, ja piekłam dłużej jakieś 25 minut, gdyż miałam mniejszą blachę i ciasto było grubsze). Smacznego!
czwartek, 19 listopada 2015
Sałatka z surowego kalafiora
To chyba najszybsza i najprostsza sałatka jaką dane mi było robić. Kalafior fajnie chrupie, a całość dobrze się ze sobą komponuje. Polecam
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie: Kalafior porządnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do kalafiora dodajemy posiekany koperek. Przygotowujemy sos: majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sos łączymy z kalafiorem i koperkiem. Smacznego!
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie: Kalafior porządnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do kalafiora dodajemy posiekany koperek. Przygotowujemy sos: majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sos łączymy z kalafiorem i koperkiem. Smacznego!
wtorek, 17 listopada 2015
Nalewka piernikowa
Podpatrzyłam ją na blogu Ale zakwas. Od razu zabrałam się do dzieła, gdyż nalewka musi odstać swoje:)
Przepis podaję za autorką
Składniki:
- garść anyżu
- 2 laski cynamonu (ja wsypałam cynamon "na oko", bo nie doczytałam, że chodzi o cynamon w lasce;)
- 1 laska wanilii
- 5 ziaren kardamonu
- 4 goździki (dałam ciut więcej, bo lubię)
- 0,5 l wódki
- 0,5 szkl miodu
- 1 szkl wody
Przygotowanie: Do słoika lub jak w moim przypadku do karafki włożyć anyż, goździki, kardamon, cynamon oraz miąższ wydrążony z laski wanilii i samą laskę również (ja tak zrobiłam), wszystko zalać wódką, zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce, co kilka dni potrząsając słoikiem. Po dwóch, trzech tygodniach odcedzić przyprawy. Do garnka wlać wody, zagotować i dodać miód. Gotować na małym ogniu do połączenia składników. Całość przestudzić i przecedzić przez sito. Wystudzoną wodę z miodem dodać do alkoholu. Wszystko razem wymieszać, odstawić na dzień, dwa, a później można się delektować powstałym trunkiem.
Autorka bloga podpowiada, że dodając do tej nalewki mleko kokosowe w proporcji 1:1 powstaje ciekawy likier. Warto spróbować!
Przepis podaję za autorką
Składniki:
- garść anyżu
- 2 laski cynamonu (ja wsypałam cynamon "na oko", bo nie doczytałam, że chodzi o cynamon w lasce;)
- 1 laska wanilii
- 5 ziaren kardamonu
- 4 goździki (dałam ciut więcej, bo lubię)
- 0,5 l wódki
- 0,5 szkl miodu
- 1 szkl wody
Przygotowanie: Do słoika lub jak w moim przypadku do karafki włożyć anyż, goździki, kardamon, cynamon oraz miąższ wydrążony z laski wanilii i samą laskę również (ja tak zrobiłam), wszystko zalać wódką, zakręcić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce, co kilka dni potrząsając słoikiem. Po dwóch, trzech tygodniach odcedzić przyprawy. Do garnka wlać wody, zagotować i dodać miód. Gotować na małym ogniu do połączenia składników. Całość przestudzić i przecedzić przez sito. Wystudzoną wodę z miodem dodać do alkoholu. Wszystko razem wymieszać, odstawić na dzień, dwa, a później można się delektować powstałym trunkiem.
Autorka bloga podpowiada, że dodając do tej nalewki mleko kokosowe w proporcji 1:1 powstaje ciekawy likier. Warto spróbować!
niedziela, 15 listopada 2015
Ciasto dwukolorowe
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z bloga Mariety Mareckiej W kuchni bez dubli, a znajdziecie go tutaj.
Ciasto bardzo proste i smakowite, znika w mgnieniu oka.
Przepis podaję za autorką
Składniki:
- 2 jaja
- 200 ml oleju
- 300 g cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja użyłam aromatu waniliowego)
- 10 g kakao
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Przygotowanie: Żółtka jaj ubijamy mikserem, dodajemy powoli olej i całość razem łączymy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Żółtka łączymy z białkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 2/3 mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odlewamy 1/3 masy. Do pozostałej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i esencję lub aromat waniliowy. Tak powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Do odlanej uprzednio masy dodajemy kakao, kawę rozpuszczalną i resztę mleka. Wszystko łączymy i wykładamy na "białej" masie w formie. Ciasto pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto warto przystroić polewą czekoladową.
Składniki:
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą oblewamy ciasto. Smacznego!
Ciasto bardzo proste i smakowite, znika w mgnieniu oka.
Przepis podaję za autorką
Składniki:
- 2 jaja
- 200 ml oleju
- 300 g cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja użyłam aromatu waniliowego)
- 10 g kakao
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Przygotowanie: Żółtka jaj ubijamy mikserem, dodajemy powoli olej i całość razem łączymy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Żółtka łączymy z białkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 2/3 mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odlewamy 1/3 masy. Do pozostałej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i esencję lub aromat waniliowy. Tak powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Do odlanej uprzednio masy dodajemy kakao, kawę rozpuszczalną i resztę mleka. Wszystko łączymy i wykładamy na "białej" masie w formie. Ciasto pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto warto przystroić polewą czekoladową.
Składniki:
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą oblewamy ciasto. Smacznego!
wtorek, 10 listopada 2015
Tzatziki
Moja wersja tego dodatku do dań, niezwykle szybka w przygotowaniu i jeszcze szybciej znika z talerza. Podaję dość często do ryżu i kurczaka, lub do pieczonych ziemniaczków i.....kurczaka:)
Składniki: (na 2 osoby)
- 1 duży ogórek świeży lub 2 małe
- 1 mała śmietana 12%
- 2, 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do ogórków. Tak doprawione ogórki mieszamy ze śmietaną. Smacznego!
Składniki: (na 2 osoby)
- 1 duży ogórek świeży lub 2 małe
- 1 mała śmietana 12%
- 2, 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do ogórków. Tak doprawione ogórki mieszamy ze śmietaną. Smacznego!
Piersi z kurczaka w boczku
Pyszna alternatywna dla piersi z kurczaka, które zazwyczaj wychodzą nam suche i takie no....nudne;) Pomysł na to danie podpatrzony u kumpeli z pracy. (Dżoana dziękuję i proszę o więcej takich perełek;)
Składniki:
- piersi z kurczaka (u mnie 3 pojedyncze, dość małe)
- plastry surowego boczku - wedle uznania (u mnie na 3 małe piersi ok 12 plastrów)
- przyprawy - papryka słodka i ostra, sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie: Piersi płuczemy, owijamy plastrami surowego boczku i tu w zależności od upodobań kawałki piersi mogą być na jeden kąsek lub możecie zawijać całe piersi. Owinięte piersi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Pieczemy do zarumienienia plastrów boczku (w zależności od grubości mięsa 30 - 40 minut) w 170 stopniach.
Składniki:
- piersi z kurczaka (u mnie 3 pojedyncze, dość małe)
- plastry surowego boczku - wedle uznania (u mnie na 3 małe piersi ok 12 plastrów)
- przyprawy - papryka słodka i ostra, sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie: Piersi płuczemy, owijamy plastrami surowego boczku i tu w zależności od upodobań kawałki piersi mogą być na jeden kąsek lub możecie zawijać całe piersi. Owinięte piersi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Pieczemy do zarumienienia plastrów boczku (w zależności od grubości mięsa 30 - 40 minut) w 170 stopniach.
poniedziałek, 9 listopada 2015
Kluski śląskie
Zdecydowanie jestem kluskolubna:) kluski śląskie, szare, kopytka ......uwielbiam, tylko za rzadko goszczą na moim stole.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy w kulkę, którą dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy i w jej miejsce dodajemy mąki ziemniaczanej. Wszystko wyrabiamy na gładką masę (razem z tymi odjętymi wcześniej ziemniakami). Z masy formujemy kulki, które spłaszczamy a na środku robimy dziurkę. Tak przygotowane kluski wkładamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy w kulkę, którą dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy i w jej miejsce dodajemy mąki ziemniaczanej. Wszystko wyrabiamy na gładką masę (razem z tymi odjętymi wcześniej ziemniakami). Z masy formujemy kulki, które spłaszczamy a na środku robimy dziurkę. Tak przygotowane kluski wkładamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Smacznego!
Tort śmietanowo - jabłkowy
Tort powstał bez okazji....w celach tylko i wyłącznie konsumpcyjnych, miał nie cieszyć oka tylko być zjadliwy. Okazało się jednak, że mimo zbędnych dekoracji i tak od niechcenia powstał dość ładny i na pewno bardzo smaczny torcik. Polecam, bo jest naprawdę prosty w przygotowaniu.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i po jednym żółtku. Na koniec na delikatnych obrotach miksera wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja zawsze wykładam tylko dno tortownicy) i piec w 170 stopniach przez 20 minut (do suchego patyczka)
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek (ja podwoiłam ilość jabłek gdyż z ilości podanej w przepisie, który znalazłam, w efekcie otrzymałam dość małą warstwę masy)
- 4 łyżki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i dusić, aż puszczą sok, można ewentualnie dodać 0,5 szklanki wody. Gdy jabłka będą już gotowe, dodać galaretkę w proszku i żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Całość przełożyć do tortownicy (mniejszej niż ta, w której piekliśmy biszkopt), odstawić do stężenia.
Dodatkowo:
- 1 l śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodająć cukier puder.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć 1/3 bitej śmietany, na to ułożyć stężałą masę jabłkową, a na nią resztę śmietany. Udekorować według uznania, u mnie różyczki z bitej śmietany.
Smacznego!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i po jednym żółtku. Na koniec na delikatnych obrotach miksera wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja zawsze wykładam tylko dno tortownicy) i piec w 170 stopniach przez 20 minut (do suchego patyczka)
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek (ja podwoiłam ilość jabłek gdyż z ilości podanej w przepisie, który znalazłam, w efekcie otrzymałam dość małą warstwę masy)
- 4 łyżki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i dusić, aż puszczą sok, można ewentualnie dodać 0,5 szklanki wody. Gdy jabłka będą już gotowe, dodać galaretkę w proszku i żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Całość przełożyć do tortownicy (mniejszej niż ta, w której piekliśmy biszkopt), odstawić do stężenia.
Dodatkowo:
- 1 l śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodająć cukier puder.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć 1/3 bitej śmietany, na to ułożyć stężałą masę jabłkową, a na nią resztę śmietany. Udekorować według uznania, u mnie różyczki z bitej śmietany.
Smacznego!
sobota, 24 października 2015
Ciasteczka śmietankowo - kakaowe
Miałam ochotę na ciasteczka, takie kruche, maślane. I tak od myśli do czynów powstały szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka. Idealne do ciepłej herbaty lub zimnego mleka:)
Składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła
- 2 łyżki kakao
dodatkowo - 1 białko
Przygotowanie: Z mąki, masła i cukru pudru wyrabiamy ciasto. Rozdzielamy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao. Ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Ciasto jasne wykładamy na papier do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym białkiem, na ciasto jasne układamy ciasto ciemne i również smarujemy je roztrzepany białkiem. Ciasta zwijamy w roladę i zawinięte w papier lub folię wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy roladę na plastry, które układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła
- 2 łyżki kakao
dodatkowo - 1 białko
Przygotowanie: Z mąki, masła i cukru pudru wyrabiamy ciasto. Rozdzielamy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao. Ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Ciasto jasne wykładamy na papier do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym białkiem, na ciasto jasne układamy ciasto ciemne i również smarujemy je roztrzepany białkiem. Ciasta zwijamy w roladę i zawinięte w papier lub folię wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy roladę na plastry, które układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Bardzo jesienne, aromatyczne ciasto z puszystym kremem i pyszną polewą.
Składniki na ciasto:
- 2 pełne szklanki startej na małych oczkach marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 6 jajek
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: 5 średnich marchewek ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier. Mąkę łączymy z sodą i cynamonem. Do jajek dodajemy na przemian mąkę z przyprawami i olej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa blaty (są dość wilgotne)
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukr pudru
Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i serek mascarpone.
Krem wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy go drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Składniki na polewę:
- 700 ml soku marchewkowego - u mnie jabłko-marchew-pomarańcza
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 szklanki mleka
- 100 g masła
Przygotowanie: Sok podgrzewamy, budynie rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Gotujemy budynie na soku marchewkowym. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy masło i całość miksujemy lub mieszamy łyżką do rozpuszczenia masła. Tak przygotowaną polewę rozlewamy na cieście. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 2 pełne szklanki startej na małych oczkach marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 6 jajek
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: 5 średnich marchewek ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier. Mąkę łączymy z sodą i cynamonem. Do jajek dodajemy na przemian mąkę z przyprawami i olej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa blaty (są dość wilgotne)
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukr pudru
Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i serek mascarpone.
Krem wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy go drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Składniki na polewę:
- 700 ml soku marchewkowego - u mnie jabłko-marchew-pomarańcza
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 szklanki mleka
- 100 g masła
Przygotowanie: Sok podgrzewamy, budynie rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Gotujemy budynie na soku marchewkowym. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy masło i całość miksujemy lub mieszamy łyżką do rozpuszczenia masła. Tak przygotowaną polewę rozlewamy na cieście. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!
piątek, 9 października 2015
Kostka pirata
Bardzo lubię ciasta warstwowe, wiele z nimi zachodu, ale za to jak smakują! Przepis na to ciasto znalazłam na blogu mojebistro.pl (znajdziecie go TUTAJ ) Ja już spróbowałam, wam też polecam.
Składniki:
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. kakao
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy cukier. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao do jajek. Całość łączymy na delikatnych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem i pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty.
Biszkopt jasny:
- 2 jajka
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. cukru
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, następnie dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy obie mąki. Całość łączymy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Krem:
- 400 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i dodajemy partiami ser mascarpone.
Dodatkowo:
- 200 g masy kajmakowej
- 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie opakowanie 120g - zostało mi 8 biszkoptów)
- 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
- wiórki kokosowe
na poncz:
- 1/2 szkl. ostudzonego kakao bez mleka (ja rozpuściłam 1 łyżeczkę ciemnego kakao z dwoma łyżeczkami cukru w szklance gorącej wody, zużyłam tylko połowę)
- 8 łyżek Malibu
Składanie ciasta: jeden ciemny biszkopt układamy na blasze, nasączamy go ponczem, wykładamy połowę kremu, na krem dajemy jasny biszkopt, nasączamy ponczem, wykładamy masę kajmakową, na nią rozkładamy biszkopty, wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy ją ciemnym biszkoptem, który również nasączamy ponczem. Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach podgrzanej kremówki. Tak powstałą polewę wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Składniki:
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. kakao
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy cukier. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao do jajek. Całość łączymy na delikatnych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem i pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty.
Biszkopt jasny:
- 2 jajka
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. cukru
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, następnie dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy obie mąki. Całość łączymy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Krem:
- 400 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i dodajemy partiami ser mascarpone.
Dodatkowo:
- 200 g masy kajmakowej
- 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie opakowanie 120g - zostało mi 8 biszkoptów)
- 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
- wiórki kokosowe
na poncz:
- 1/2 szkl. ostudzonego kakao bez mleka (ja rozpuściłam 1 łyżeczkę ciemnego kakao z dwoma łyżeczkami cukru w szklance gorącej wody, zużyłam tylko połowę)
- 8 łyżek Malibu
Składanie ciasta: jeden ciemny biszkopt układamy na blasze, nasączamy go ponczem, wykładamy połowę kremu, na krem dajemy jasny biszkopt, nasączamy ponczem, wykładamy masę kajmakową, na nią rozkładamy biszkopty, wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy ją ciemnym biszkoptem, który również nasączamy ponczem. Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach podgrzanej kremówki. Tak powstałą polewę wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
wtorek, 6 października 2015
Pommes duchesse - ziemniaki księżnej
Przepyszne ziemniaczki w pięknej odsłonie, aksamitne w środku i chrupkie na zewnątrz. To jest to! Zdecydowanie na długo zagoszczą w mojej kuchni.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soli
- pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z łyżką soli. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem. Do ciepłego puree dodajemy jajko i łyżkę masła oraz pieprz, gałkę muszkatołową i ja dodałam jeszcze szczyptę soli. Całość ugniatamy jeszcze do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Wystudzone puree przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształtne różyczki. Zapiekamy ok 20-25 minut, do zrumienienia. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soli
- pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z łyżką soli. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem. Do ciepłego puree dodajemy jajko i łyżkę masła oraz pieprz, gałkę muszkatołową i ja dodałam jeszcze szczyptę soli. Całość ugniatamy jeszcze do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Wystudzone puree przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształtne różyczki. Zapiekamy ok 20-25 minut, do zrumienienia. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)