poniedziałek, 20 marca 2017

Kruche ciasto z powidłami

Kolejna szybka propozycja do kawy. Ja niestety póki muszę zadowolić się zapachem i widokiem tego ciasta gdyż muszę na jakiś czas odstawic nabiał. Ale odbiję sobie wszystko już niedługo 😆

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- margaryna
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka

Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami  (ja dałam 1 cały mały słoik domowej roboty powideł jakieś 5 łyżek)  na to wykładamy pozostałą część ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz