niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto walentynkowe



Składniki na ciasto czerwone:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 225 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka syropu malinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać partiami po jednym żółtku. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy i wymieszać. Dodać łyżkę soku malinowego i barwnik spożywczy. Ja dodałam taki w żelu i kolor nie wyszedł mi zbyt intensywny, lepszy byłby chyba w proszku. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto pokroić w plastry i z każdego plastra wykroić serduszka za pomocą foremki do ciasteczek.

Składniki na ciasto jasne, cytrynowe:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 225 g masła
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej cytryny

Przygotowanie: Postępujemy dokładnie tak samo jak z poprzednim ciastem, na koniec zamiast barwniki i soku malinowego dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z dobrze wyszorowanej i wymytej cytryny. Na dno keksówki wykładamy cienką warstwę ciasta jasnego. Na nim wykładamy upieczone, wycięte serduszka z ciasta czerwonego. Wykładamy je pionowo, wzdłuż formy, jedno serduszko obok drugiego. Boki i wierzch keksówki wypełniamy resztą ciasta jasnego. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Gotowe ciasto polewamy czerwonym lukrem.


Składniki na lukier:
- 150g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- czerwony barwnik

Przygotowanie: Cukier ucieramy dodając stopniowo wodę i sok z cytryny. Na koniec wsypujemy taką ilość barwnika w zależności od tego jaki odcień czerwieni chcemy uzyskać. Smacznego!
Przepis podpatrzony TUTAJ

2 komentarze:

  1. super :) idealne na dzisiejsze święto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie urocze serduszko :) I bardzo przyjemny blog - będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń