niedziela, 7 lutego 2016

Karpatkowy biszkoptowiec

Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.  3/4 ciasta przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach. Do reszty ciasta dodać kakao i delikatnie połączyć ze sobą. Ciasto ciemne pieczemy w ten sam sposób co jasne. Studzimy

Składniki na krem:
- 1 opakowanie gotowego kremu karpatkowego
- 2 szklanki mleka
- 200 g masła
- dodatkowo garść orzechów włoskich na wierzch ciasta.

Przygotowanie: Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. U mnie było tak:  300 ml mleka zagotować, w 200 ml mleka rozpuścić proszek z torebki. Wlać do ciepłego mleka i gotować aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę połączyć z masłem.

Składniki na poncz:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki wody


Jasny biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Nasączamy ponczem, wykładamy 1/3 kremu, na to układamy ciemny biszkopt, który również nasączamy, na ciemne ciasto ląduje kolejna część kremu, następnie układamy znowu jasny biszkopt nasączamy go resztą ponczu i wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz