piątek, 19 lutego 2016

Ziemniaki zapiekane

Przepis podpatrzony TUTAJ. Był w pakiecie z udkami z kurczaka w miodzie z cytryną i imbirem:)
Nigdy nie dodawałam do zapiekanych ziemniaków czosnku.....a to był wielki błąd:) Dobrze, że trafiłam na ten przepis. Polecam

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 szczypty suszonego rozmarynu
- sól
- 25 g masła

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki lub ćwiartki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W osobnej miseczce łączymy olej, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki) i rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy na ziemniaki, dobrze je obtaczając w przyprawach. Na tak przygotowane ziemniaki układamy gdzieniegdzie wiórki z masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 40 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz