piątek, 19 lutego 2016

Udka kurczaka z miodem, imbirem i cytryną

Przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl i można go znaleźć TUTAJ

Składniki:
- 2 udka z kurczaka (w oryginalnym przepisie 8!)
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie (w oryginale oregano)
- 1 cytryna (sok +otarta skórka)
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm imbiru
- 3 łyżki miodu lipowego (w oryginale wielokwiatowy)
- olej i masło do smażenia

Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Przygotowujemy marynatę: imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę, 2 szczypty ziół prowansalskich i 3 łyżki miodu. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy mięso i zostawiamy na 15 minut w lodówce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy 25 g masła, udka wyciągamy z marynaty i smażymy na rumiano (najlepiej pod przykryciem bo pryska). Następnie do podsmażonego kurczaka dodajemy całą marynatę i dusimy, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu przewracając udka na drugą stronę. Można dolać odrobinę wody. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz