Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250g masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy gładkie ciasto. Większą część ciasta wykładamy na blachę i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 15 minut
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie malinowe
Dodatkowo 300g truskawek
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier, następnie cienką strużką wlewamy olej, a na końcu dodajemy budynie i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Na tą warstwę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. Gotowe ciasto oproszamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz