Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka spirytusu
- 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- 6 kostek smalcu - do smażenia
- cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, przełożyć na stolnicę i uderzać drewnianym wałkiem ok 10-15 minut (dzięki temu faworki będą kruche). Następnie ciasto rozwałkowujemy cieniutko i kroimy w paski, następnie każdy pasek kroimy na równoległoboki. Później nacinamy w środku i przez nacięte przeciągamy jeden koniec. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym smalcu, kilka chwil z obu stron, na rumiano. Wyciągamy łyżką cedzakową i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
o rany jak pysznie wygladaja
OdpowiedzUsuń