niedziela, 10 stycznia 2016

Ciasteczka w piegi

Tym razem wypróbowałam przepis Ani Starmach z książki, którą dostałam w prezencie od Gwiazdki;)

Składniki:
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g lentilek

Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec stopniowo dosypywać mąkę z cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i wcisnąć po 3,4 lentilki do każdego ciastka. Tak przygotowane ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15-20 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz