niedziela, 3 stycznia 2016

Leśny mech

Witajcie w Nowym Roku:) Oby był co najmniej tak dobry jak ten poprzedni.....i oby upragnione marzenie się spełniło!

Ciasto, które swego czasu wywołało furorę na kiermaszu świątecznym w mojej pracy. Teraz jest bardzo popularne, co nie dziwi, z uwagi na fakt, iż jest serio przepyszne!

Składniki na ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 i 1/3 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy olej. Cały czas ubijając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy partiami szpinak. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko dno). Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Z wystudzonego ciasta odkrawamy wierzch, który rozdrabniamy i odstawiamy.

Składniki na masę:
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 granat

Przygotowanie: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Tak ubitą śmietankę rozsmarowujemy równo na cieście. Na śmietankę wykładamy ziarenka granatu. Całość posypujemy rozdrobnionym wierzchem ciasta. Można też na wierzchu umieścić kilka ziarenek granatu dla dekoracji. Smacznego!




1 komentarz: