środa, 13 stycznia 2016

Zupa krem z pieczonego selera i jabłka

Składniki:
- 500g selera
- 1 jabłko
- 100g pora (biała część)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
- 1 l bulionu
- sól
- pieprz
- orzechy laskowe do dekoracji

Przygotowanie: Seler myjemy, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i razem z selerem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Przykrywamy i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy upieczony seler i jabłko i zalewamy bulionem. Całość gotujemy chwilę razem i blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Orzechy laskowe (ilość wedle uznania) prażymy na suchej patelni i dekorujemy nimi danie. Dodatkowo można jeszcze skropić odrobiną oliwy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz