niedziela, 10 stycznia 2016

Gratin dauphinois - zapiekanka ziemniaczana

Przepyszne,delikatne ziemniaczki z chrupiącą serową skórką. Idealna zapiekanka dla ziemniakolubów takich jak ja!

Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 250 ml śmietanki 18%
- sól
- łyżeczka masła
- 125 g startego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki.  Naczynie żaroodporne smarujemy przekrojonym ząbkiem czosnku a następnie masłem. Na dni tak przygotowanej firmy wykładamy plastry ziemniaków warstwami i każdą warstwę solimy. Ziemniaki zalewamy śmietanką, zakrywamy pokrywką lub przykrywamy szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, ziemniaki posypujemy startym serem i jeszcze zapiekamy przez 15 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz