niedziela, 31 stycznia 2016

Rolada Żyrafa

Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 80 ml wody
- 45 ml oleju
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie: Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, olej i wodę. Mieszamy. Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z powstałego ciasta przekładamy 6 łyżek do rękawa cukierniczego i za pomocą niego wyciskamy wzorek (można sobie narysować go długopisem na drugiej stronie - ja poszłam na żywioł;). Tak przygotowane ciasto pieczemy 3 minuty! Wyciągamy, studzimy. Do pozostałego ciasta dodajemy 4 łyżki kakao i delikatnie łączymy. Ciasto kakaowe wykładamy na podpieczony wzorek. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko przestudzone ciasto przekładamy na ściereczkę bawełnianą wzorem do dołu, ściągając papier do pieczenia i zwijając je w roladę. Tak pozostawiamy do ostygnięcia.

Składniki na krem:
- 250 ml kremówki
- 250 ml mascarpone
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietan - fix
- 4 łyżki dżemu malinowego (lub innego ulubionego)

Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i śmietan fix. Do ubitej kremówki dodajemy partiami serek mascarpone.

Wystudzone ciasto rozwijamy, smarujemy je dżemem malinowym a na to krem śmietanowy. Następnie zwijamy roladę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego!


2 komentarze: