niedziela, 15 listopada 2015

Ciasto dwukolorowe

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z bloga Mariety Mareckiej W kuchni bez dubli, a znajdziecie go tutaj.
Ciasto bardzo proste i smakowite, znika w mgnieniu oka.
Przepis podaję za autorką

Składniki:
-  2 jaja
- 200 ml oleju
- 300 g cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja użyłam aromatu waniliowego)
- 10 g kakao
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli

Przygotowanie: Żółtka jaj ubijamy mikserem, dodajemy powoli olej i całość razem łączymy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Żółtka łączymy z białkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 2/3 mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odlewamy 1/3 masy. Do pozostałej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i esencję lub aromat waniliowy. Tak powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Do odlanej uprzednio masy dodajemy kakao, kawę rozpuszczalną i resztę mleka. Wszystko łączymy i wykładamy na "białej" masie w formie. Ciasto pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto warto przystroić polewą czekoladową.

Składniki:
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao

Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą oblewamy ciasto. Smacznego!



1 komentarz: