poniedziałek, 9 listopada 2015

Kluski śląskie

Zdecydowanie jestem kluskolubna:) kluski śląskie, szare, kopytka ......uwielbiam, tylko za rzadko goszczą na moim stole.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy w kulkę, którą dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy i w jej miejsce dodajemy mąki ziemniaczanej. Wszystko wyrabiamy na gładką masę (razem z tymi odjętymi wcześniej ziemniakami). Z masy formujemy kulki, które spłaszczamy a na środku robimy dziurkę. Tak przygotowane kluski wkładamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Smacznego!


1 komentarz: