środa, 30 grudnia 2015

Bigos babci Wiesi

Najlepszy na świecie! Przepis od babci Wiesi - najlepszej kucharki na świecie (tzn ex æquo z moją mamą Ulą:)

Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg żeberek
- 0,5 kg karczku
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Żeberka umyć i gotować z pokrojoną na mniejsze części kapustą, z liściem laurowym,solą i pieprzem.(Gdy kapusta jest bardzo kwaśna warto ją przepłukać). Karczek umyć i gotować w wodzie, z dodatkiem przypraw: liść laurowy, sól i pieprz. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie miękkie, wyłowić z wywaru i pokroić na mniejsze części. Jak kapusta się ugotuje wraz z żeberkami, należy odlać część wody spod kapusty, żeberka pozbawić kości, mięso przekroić na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonym uprzednio karczkiem dodać do kapusty. W garnku z kapustą i mięsem powinna też wylądować podsmażona kiełbasa z cebulą. Całość zalewamy przecedzonym wywarem spod karczku. Do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy (ja dodałam cały średniej wielkości  słoik) doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki ze sobą się połączą odpowiednio. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz