wtorek, 29 grudnia 2015

Barszcz czerwony na zakwasie

Powoli przekonuję się do barszczu czerwonego. Kiedyś nie potrafiłam go przełknąć, teraz już toleruję i nawet ugotować mogę!

Składniki:
- 5- 6 buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por (zielona część)
- pół selera średniej wielkości
- 5 dkg suszonych grzybów
- sól
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- 250 ml zakwasu (przepis na zakwas TUTAJ )

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć najlepiej całą noc. Następnie ugotować. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz, liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Tak ugotowany wywar połączyć z wywarem z grzybów i zakwasem. Całość podgrzać, ale nie gotować. Dodać odrobinę cukru. Smacznego!


1 komentarz: