sobota, 26 grudnia 2015

Ciasto Aniołek

Święta rozgościły się u nas na dobre, brzuchy bolą, nic się nie chce, luz, nic nieróbstwo i lenistwo w czystej postaci. Dobrze, że chociaż pies zapewnia odrobinę ruchu:) no bo na spacer pójść trzeba! Kolejne świąteczne ciasto, pyszne, kruche z kremem i przede wszystkim warstwowe, czyli to co tygryski lubią najbardziej.

Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szkl. śmietany 18%
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dkg mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 1 łyżeczka amoniaku

Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy. Następnie na stolnicę przesiać mąkę z amoniakiem, dodać margarynę, całość posiekać i wlać masę jajeczną. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na 4 części i każdą przełożyć na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.

Składniki na masę:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 18%
- 3 szklanki mleka
- 20 dkg masła

Przygotowanie: W garnku podgrzewamy mleko z masłem. Miskujemy jajka ze śmietaną, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Tak powstałą masę przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając chwilę razem gotujemy aż powstanie gęsta, zwarta całość. Ciepłą masą przekładamy blaty wystudzonego ciasta. Na wierzch wylewamy polewę.

Składniki na polewę:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka w proszku
- pół szklanki śmietanki kremówki

Przygotowanie: Kremówkę wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku, dodajemy mleko w proszku i całość łączymy w jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz