wtorek, 29 grudnia 2015

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki:
- naleśniki
- 50 dkg pieczarek
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 większa cebula
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 1 łyżka masła

dodatkowo:
- olej do smażenia (lub jak u mnie masło klarowane)
- bułka tarta
- 2 jajka

Przygotowanie: Usmaż naleśniki według sprawdzonego sposobu (ja robię na oko: mąka, jajko, mleko, szczypta soli). Odstaw do przestudzenia. Pieczarki umyj, pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki usmażyć na masełku, dodając pod koniec smażenia pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Kapustę kiszoną pokroić i przepłukać wodą (żeby nie była zbyt kwaśna) Następnie gotować do miękkości (ja dodaję liść laurowy , sól i pieprz, czasami dosypuję trochę vegety, jak mąż nie widzi;) Gdy kapusta będzie miękka dodajemy ją do podsmażonych pieczarek z cebulką. Całość wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Tak przygotowany i wystudzony farsz nakładamy partiami na naleśniki i zwijamy w rulony. Gotowe krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz