Przepyszne, intensywne w smaku i bardzo kruche ciasteczka, idealne na nadchodzące święta. Przepis pochodzi z książki ABC Gotowania. To już kolejny przepis z tej książki i znowu się nie zawiodłam.
Składniki:
- 50 dkg mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, żółtka, masło, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasto ma tendencję do kruszenia, ja podsypywałam mąką i dało się bez problemu rozwałkować. Przygotowane ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz