Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 10 dkg zimnego masła
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao i szczyptę soli. Dodajemy masło, jajko i wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 12 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego
- 2 szklanki cukru
- 200 ml kremówki
- cukier waniliowy
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- masa kajmakowa
Przygotowanie: Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę, jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajka. Krótko miskujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 100 minut.
Na wystudzone ciasto wylewamy masę kajmakową (można ją lekko podgrzać, żeby była bardziej płynna).
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 ml kremówki
Przygotowanie:
- kremówkę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Tak przygotowaną polewą wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz