Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500g pieczarek
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- vegeta
- masło, olej do smażenia
Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry, które spłaszczamy lekko dłonią, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na rumiano. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na masełku, doprawiając solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki dodajemy do polędwiczek i całość zalewamy bulionem lub (jak w moim przypadku) wodą. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, można też dodać trochę vegety. Całość dusimy pod przykryciem, aż polędwiczki będą mięciutkie. Sos zagęszczamy mieszając 2 łyżki mąki pszennej z wodą (pół szklanki). Ja dodatkowo pokroiłam plastry polędwiczki w jeszcze mniejsze kawałki i zrobiło się coś a la gulasz:) Podałam z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi własnej produkcji. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz