- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo przygotować: paczkę biszkoptów (u mnie okrągłe) oraz 1 op. wiórków kokosowych
Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto nasączamy ponczem zrobionym z 1/2 szklanki wody połączonej z 1 aromatem waniliowym.
Składniki na warstwę wiśniową:
- 500 ml dżemu wiśniowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie: Do rondelka przekładamy dżem i wlewamy 4 łyżki soku pomarańczowego. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z dżemem. Studzimy. Tężejącą warstwę wiśniową wykładamy na nasączony biszkopt.
Składniki na krem karpatkowy:
- 1 l mleka
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
Przygotowanie: Do jednej szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, 4 jajka i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną masę i zagotowujemy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wystudzoną masę wykładamy na warstwę wiśniową. Na kremie karpatkowym układamy biszkopty
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan - fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i śmietan - fixy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na biszkopty i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz