wtorek, 8 grudnia 2015

Pierniczki

Rozeszły się prawie tak szybko jak się je przygotowywało czyli w mgnieniu oka. Polecam bo są naprawdę pyszne i mięciutkie.
Ponieważ ostatnio próbuję przepisy z książki ABC Gotowania, ten przepis również podaję za autorką.

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 50 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1czubata łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dolewamy masło i miód. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i  z którego wycinamy różne kształty z foremek. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz